Hvem er vi?

Vi, det er meg, Andrea Borchardt fra Tyskland, bosatt i Norge siden 2007, og Hans Govasli, en Foldereid-gutt. Jeg er sertifisert birøkter og er utdannet  spesialist på finansering. I Norge har jeg tatt utdanningen som helsefagarbeider, og jeg jobbet som det frem til jeg kjøpte det sjarmerende historiske handelsstedet «Bach-Butikken», også kjent som Kobi-Butikken på Foldereid.                           

Jeg eier og driver nå den «nye» Kobi-Butikken. Planen er å gjøre butikken til en møteplass for bygdefolk og turister, og å tilby en arena for kunstnere som malere, fotografer og forfattere. Jeg ønsker også å skape et samlet salgssted både for meg som birøkter og andre lokalmatprodusenter fra vår kommune og omegn. 

 

Jeg driver i tillegg firmaet Foldereids Flittige Bier, som startet i 2017. Bikubene står på gården vi bor på. I blant plasserer vi bikubene våre hos frukt- og bærprodusenter for å hjelpe til med pollinering. Bigården befinner seg i en unik region, som har Europas friskeste bier.

  

Her finnes det ingen bisykdommer, og det brukes minimalt med sprøytemidler i landbruket. Hovedtrekkplantene for biene våre er selje, løvetann, bringebær, skogsbær, sommerblomster og lyng. Følg biene gjennom et år gjennom denne videoen: En sesong som birøkter (youtube.com)

Du får kjøpt vår nydelige honning i Kobi-Butikken(følg med på vår Facebook-side for nyheter om honningproduksjonen.)

 

Min samboer Hans drev med melkeproduksjon på gården frem til 2008. Siden har han for det meste jobbet som snekker og tatt seg av omfattende restaureringsprosjekter av eldre hus. Gården har en del skog som blir nyttet til vedproduksjon, tømmer og litt saging av materialer.

                        

                                            Nordlys over gården vi bor på.

Sammen driver vi nå prosjektet med å restaurere den gamle Kobi-Butikken. Målet er å restaurere ved bruk av gamle håndverksmetoder, bevare mest mulig av den gamle sjarmen, blåse liv igjen i alle bygninger på tunet og å fortelle historien videre.

Her gjenstår mye arbeid! Prosjektet omfatter blant annet å restaurere 27 vinduer og to to-fløys-dører, samt restaurering av flere rom. To rom i 1. etasjen skal senere brukes til birøkten – det blir slynge- og lagerrom.

På tunet finnes i tillegg tre bygninger som også trenger restaurering. Det vil ta flere år før vi blir ferdige! Vi er veldig heldige og takknemlige over å ha fått bevilget midler fra Kulturminnefondet til en del av prosjektet. De overtar 50 % av kostnadene for vindus- og ytterdørs-restaureringen.

Følg oss gjerne i fortsettelsen av vårt prosjekt!